HTML

Tőzsdeász blog

Ez volt a Tőzsdeász.hu weboldal hivatalos blogja. Az oldalt érintő dolgokon kívül pénzügyi, befektetési információk találhatók részvényekről, kötvényekről, devizákról és árupiacról, amit máshol lehet, hogy nem találsz meg.

Cikkek a Tőzsdeász.hu-n

Nincs megjeleníthető elem

2010.02.27. 20:20 Tőzsdeász

Hogyan kerüljük el a Capital Partnershez hasonló cégeket?

A Capital Partners ügyéről már több cikk is született, mindenkinek ajánlom figyelmébe ezt: http://portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=129112, és a következő videót:


Bár az ügy kirobbanása óta sokan nyilatkoztak már a témában, nem tudom szó nélkül hagyni a történteket, mert lassan azt kell hinnem, hogy a Capital Partners ügye csak a jéghegy csúcsa.

Egy ismerősömet a videóban említett módszerekkel zaklatták egy másik cégtől, majd amikor sikeresen ellenállt az összes "meggyőzési" technikának (lásd az említett videót!), minősíthetetlen szavak kíséretében küldték melegebb égtájakra. Ez csak egy eset a sok közül. A Tőzsdeász.hu email címén keresztül folyamatosan kapunk olyan megkereséseket, hogy szerintünk biztonságos-e XY cégnél befektetni. Sajnos az is előfordult már, hogy az illető csak azt követően kezdett el érdeklődni, hogy a megtakarítását már elhelyezte egy csalással foglalkozó cégnél.

Ha a megbízhatóságot technikai oldalról nézzük (vagyis, hogy hozzáférhetnek-e illetéktelenek a számlámhoz), akkor a mai kereskedési rendszerek technológiája biztonságos.

A számlákat szinte mindig emberi hibát kihasználva törik fel és nem az alkalmazott technológia gyengeségei miatt. Éppen ezért oda kell figyelni az informatikai biztonsági szakemberek tanácsaira, pl.: a bankok sose kérik a jelszavat email-ben, ha email jön a banktól, akkor ellenőrizni kell, hogy a levél tényleg a banktól jött-e és a benne lévő linkek valóban a bank honlapjára mutatnak, ne tároljuk fájlban és a böngészőben a fontos jelszavakat stb. A csalók előszeretettel helyeznek el az email-ben olyan linket, ami nagyon hasonlít a bank hivatalos webcímére. Ha a link szövege egy képben van, az eleve gyanús, ha mégis a rákattintunk a linkre, akkor a böngésző címsávjában megjelenő URL-t ellenőrizni kell.

Egészen más kérdés a csalók elkerülése. Ha olyan cégnél akarunk befektetni, amelyikről nem tudunk semmit, tájékozódni KELL.

A PSZÁF-nek és a külföldi/nemzetközi értékpapír-felügyeleteknek vannak listái arról, hogy mely szervezetek foglalkoznak csalással. Ha ezek között megtalálja az Önnek ajánlatot tevő céget, akkor messzire el kell kerülni. Pár link, ahol érdemes utánanézni:
http://www.pszaf.hu/bal_menu/figyelemfelhivo/hazai
http://www.pszaf.hu/bal_menu/figyelemfelhivo/nemzetkozi 

Itt hihetetlen mennyiségű csalással foglalkozó céget találunk, köszönhetően annak, hogy az egyes országok pénzügyi felügyeletei együttműködnek és megosztják egymással az információkat. Ezen kívül érdemes rákeresni aGoogle-ön is a céggel kapcsolatos információkra, pl.: fórumbejegyzésekben, cikkekben.

Ez azonban nem elég! Meg kell tanulni nemet mondani, és ha kitartóan próbálkoznak, meg kell tanulni ellenállni.

Emellett vigyázni kell a személyes adatainkra, hogy a csalók ne tudhassák meg a címünket, telefonszámunkat. Érdemes megfontolni a következő cikkben leírtakat is: http://index.hu/tech/biztonsag/2010/02/18/adathalaszni_konnyebb_mint_csajozni/. A közösségi oldalakon megadott információkra különösen érdemes vigyázni.

A Capital Partners esete nem egyedi. A csalásoknak számtalan fajtája ismert és a folyamatosan születnek újabb módszerek, amik ellen leginkább saját magunknak kell védekezni - ha már megtörtént a baj, nagyon nehéz segíteni.

1 komment

Címkék: biztonság befektetés csalás capital partners portfolioblogger


süti beállítások módosítása